BIOBASED HOUTSKELET

Biobased bouwen

Biobased bouwen is een wijze van bouwen die gebaseerd is op de natuur. Vaak gaat het hierbij om het toepassen van biobased bouwtechnieken en het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare biobased bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld hout, katoen, hennep, of vlas. Een biobased constructief element houdt de hitte tot wel 3x langer buiten ten opzichte van een constructief element met glaswolisolatie met dezelfde RC waarde. Hierdoor ontstaat een comfortabele, gezonde en zeer energiezuinige woning of gebouw.

 

Houttec heeft de afgelopen jaren veel expertise opgedaan met het biobased bouwen. Behalve het houten frame is veel anders bij het biobased bouwen, zoals het gebruik van klimaatfolies en natuurlijke isolatie. Samen met onze leveranciers kiest Houttec voor een hoogwaardige en milieu vriendelijk eindproduct.

Voordelen van Biobased bouwen

Duurzaam: Biobased materialen verminderen de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen en verminderen de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie. Dit draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwsector.

 

Milieuvriendelijk: De materialen zijn vaak afbreekbaar of recyclebaar, waardoor ze minder bijdragen aan afvalproblematiek. De natuurlijke isolatie zorgt ervoor dat het veel langer duurt voordat temperatuur van buiten naar binnen (en andersom) gaat t.o.v. glaswol isolatie. 

 

Gezond binnenklimaat: Biobased materialen kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat door bijvoorbeeld hun goede vochtregulatie. Een kierdicht huis, dat in de winter de warmte binnen houdt, en in de zomer de warmte buiten. 

 

Energie-efficiëntie: Sommige biobased materialen, zoals houtvezelisolatie, bieden uitstekende thermische eigenschappen, waardoor energie wordt bespaard.